Op dinsdag 13 april j.l. is er een begin gemaakt met het restaureren van de vervallen kruiswegstaties in het Handelse processiepark. De eerste twee staties zijn afgevoerd en zullen na restauratie in brons worden gegoten. Mede dankzij de steun van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed zullen de beeldengroepen voor verval worden behoed.

   De betonnen beeldengroepen van de kruisweg en de andere losse figuraties zoals “De Hof van Olijven” en “De bruiloft te Kana” zijn door de invloeden van het weer steeds meer in aftakeling geraakt. Mario Janssens begeleidt de restauratie van de beelden vanuit het bouwbureau van het Bisdom van ’s-Hertogenbosch. De opknapbeurt was volgens hem hard nodig: “Eigenlijk zijn we al tien jaar bezig om de restauratie voor elkaar te krijgen.”

   Nu de financiering met hulp van de Rijksdienst voor Monumentenzorg rond is, verwacht Janssens dat de uitvoerende bedrijven ongeveer twee jaar nodig zullen hebben om formaties te restaureren en te verbronzen.

   Het verbronzen van de omvangrijke beelden, volgt een aantal stappen. Eerst worden de beelden naar een atelier gebracht om ze schoon en kaal te maken. Dan worden de ontbrekende onderdelen opgevuld, het oppervlakte glad gemaakt en worden de beelden anatomisch gekeurd. Vervolgens worden ze gehuld in een siliconen laag, waarover een polyester kap wordt geplaatst. In de rubberen mal die daardoor ontstaat, wordt gips gegoten. Wanneer het gips is uitgehard, komt het bronsgieten aan de orde.

   9eStatie_oud

   

  Maar we hebben nog een lange weg te gaan. Uw bijdrage blijft welkom!

  Banknummer:  1386.35.234

   

  Copyright © 2023 Onze Lieve Vrouw van Handel.
  All Rights Reserved.